"Bauhaus Building" ve "Fagus Werk"

 Walter Gropius'un tasarladığı "Bauhaus Building" (Dessau-1926)

Bauhaus Building ile ilgili görsel sonucu

Bauhaus’un kurucusu: Walter Gropius

18 Mayıs 1883’te doğmuş olan Walter Gropius, 20. yüzyılın saygın mimarlarındandır. 
Modernizmin kurucularından olan Gropius, aynı zamanda Bauhaus'u kurmuştur.

Bauhaus: bauen –inşa etmek-, ve haus –ev- kelimelerinden oluşmuş basit anlamıyla ‘inşaa etme’ okuludur. Sanat, mimarlık, grafik tasarım, iç mimarlık, endüstriyel tasarım ve tipografya dallarını yani  tasarım alanlarını tek bir çatı altında tolayan ve bunların değişim, gelişim ve üretimlerini destekleyen kurumdur. Bauhaus, tasarımda ”yerinde öğrenme, uygulama” anlayışını benimsemiş ve bu dallarda eğitim veren yetkin bir öğrenim alanı olmuştur.

1908’de ünlü mimar ve endütriyel tasarımcı Peter Behrens’in yanında işe başlayan Gropius, burada ileride modern mimariye büyük iz bırakacak iki kişiyle beraber çalışmış: Le Corbusier ve Mies Van der Rohe. Behren’in yanındaki bu üç parlak mimardan biri, Gropius, ilk olarak çalışmalarına modernizmi adapte eden isim olmuştur.

Bauhaus’ta mobilya tasarımına da yönelen Gropius, burada sadece formunu ve eşyanın formla olan kullanabilirliğini ön plana almıştır. Anlaşıldığı üzere, genel olarak tasarımlarında Gropius, kendi tasarım anlayışının önüne güzelliğin, yaratıcılığın geçmesini istememiştir.

1933’te Naziler tarafından kapatılan fakat Gropius tarafından yapılan organizasyonlar ve sergilerle ayakta duran Bauhaus ve prensipleri, New York Modern Sanatlar Müzesinde uzun süre sergilerini sürdürmüş. 1969’da yani 86 yaşında hayatını kaybeden Gropius, Bauhaus’un öğretileri ve Bauhaus’un kendisiyle modernizmin yapıtaşlarından biri olmuştur.
"Fagus Werk" - Ayakkabı Fabrikası Binası plan ile ilgili görsel sonucu

"Fagus Werk" - Ayakkabı Fabrikası Binası (Alfeld-1911)

Adolf Meyer ve Gropius imzalı Fagus Fabrikası da bunun ilk örneklerinden.Fagus Fabrikası, cam ve çelik bir yapı. 

Fagus Factory, Alfeld, Germany

Fagus Factory, Alfeld, Germany
https://www.timetravelturtle.com/fagus-factory-alfeld-germany/

Fagus Fabrikası, cam ve çelik bir yapı. Modern mimarinin ilk icatlarından olan cam perde kullanılmış.Binada kullanılan en inovatif özellik ise, binanın kenarlarının tamamen cam detaylar ile hiçbir taşıyıcı eleman kullanılmadan çözülmesi.

Fagus Fabrikası 1911 yılında tamamlanmış olsa da, yapının iç mimarisinin tamamen bitmesi 1925 yılını bulmuştur. Yapı, 2011 yılında UNESCO tarafından modern mimarinin gelişmesinde rol oynadığı için dünya mirası seçilmiştir. Fabrika binasının geometrik şekli, ofis binasının cam cephesi ve hafif mimarisi, yapıyı modernizmin öncü eserlerinden biri haline getirmektedir.






KAYNAKÇA;

  1. http://www.arkitektuel.com/fagus-fabrikasi/
  2. https://www.arkitektuel.com/modernizm-kurucularindan-walter-gropius/
  3. https://slideplayer.biz.tr/slide/3121116/






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Marcus Vitruvius Pollio kimdir? Leon Battista Alberti kimdir?

Mimarlığın Öyküsü(Orantı ve Ölçek)

SAĞLAMLIK : YAPI NASIL AYAKTA DURUR?