Bir Şehir Kurmak:Ankara 1923-33

Bir Şehir Kurmak:Ankara 1923-1933

"Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923 - 1933" adlı sergi, 13 Kasım'da Ankara CerModern'de ziyarete açıldı.

Vehbi Koç Vakfı ve Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) tarafından, Ali Cengizkan ve Müge Cengizkan’ın küratörlüğünde düzenlenen sergi, bir araştırma projesi olarak, şehrin modern tarihine katkıda bulunmayı ve bir "Ankara Şehir Müzesi" kurma düşüncesini tetiklemeyi hedefliyormuş.

Profesyonelleri, araştırmacıları ve öğrencileri, Ankara çalışmalarına ilgi duyan herkesi bir şehrin kuruluşuna tanıklık etmeye davet eden bir sergiydi.


Sergi, Ankara'nın başkent olarak kuruluşunun ilk 10 yılındaki yapılaşma, modernleşme ve Yenişehir'in kurulum tarihini ele alıyor.


Mimarlık ve kent modellemelerinden üretilen videolar ile birlikte 1939 yılı hava fotoğraflarından dönemin Ankara'sı canlandırılıyor. Araştırma sonucu ortaya konan Yenişehir'i oluşturan konut tipleri, maketler aracılığıyla sergide temsil ediliyor.



"Enstantaneler" bölümü ise aralarında Mustafa Necati, Halide Edip Adıvar, Arif Hikmet Koyunoğlu, Carl Christoph Lörcher, Erzurumlu Nafiz Kotan, Grace Ellison gibi isimlerin bulunduğu 40'a yakın siyasetçi, yazar ve entelektüel, mimar, plancı ve müteahhittin, başkentin ilk on yılındaki barınma deneyim ve yazılarını bir araya getiriyor. 









Bir araştırma projesi olarak gelişen sergi, şehrin modern tarihine katkıda bulunmayı hedefliyor. Sergiyi okumalar ve yeni belgelerle derinleştiren aynı adlı kitap da, sergi açılışı ile birlikte okurlara sunulacak.




   Bir mimar öğrencisi olarak katıldığım bu sergide değişik bir bakış açısı kazandım.



-Sınıf arkadaşım Kaan ile birtakım yorumlamalar-



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Marcus Vitruvius Pollio kimdir? Leon Battista Alberti kimdir?

Mimarlığın Öyküsü(Orantı ve Ölçek)

"Bauhaus Building" ve "Fagus Werk"