Renk ve Temel Tanımlamalar

 Renk ve Temel Tanımlamalar

 Çizgi, desen, şekil ve diğer birkaç unsurla birlikte renk, sanat eserini oluşturan temel yapı taşlarından biridir.

Renk, eserin havasını değiştirmek için kullanılabilir, izleyicinin gözünü paletin belli bir noktasına çeker ve bir sanat eserindeki çeşitli nesneleri tanımlar. Sanatçının renk konusunda verdiği kararlar gelişigüzelmiş gibi gözükebilir, ama çoğu zaman sanatçının bir amacı vardır ve yaratma sürecinde aldığı kararlar sanatsal olduğu kadar bilimseldir de.



Renk Çemberi
Üç ana renk kırmızı, mavi, sarı merkez alınarak turuncu, yeşil ve morun ara renk olarak elde edilmesi ve kendi aralarında karıştırılarak ana ve ara renklerin gösterildiği dairesel yapıdır.



Renk Grupları


Ana Renkler
 Renk çemberini dikkatle incelediğimizde üç ana renk olduğunu görürsünüz. Bunlar kırmızı, sarı ve mavidir. Ana renkler doğada saf olarak bulunan ve karışımla elde edilmeyen renklerdir. Doğada gördüğümüz bütün renkler bu üç ana renkten oluşmuştur.
Ara Renkler
   Ana renkleri ikişer ikişer aynı oranda karıştırdığımızda ortaya çıkan renklere ara renkler denir. Bunlar turuncu, mor, yeşildir.
Sıcak- soğuk Renkler
Serinlik etkisi veren deniz, orman ve gökyüzü gibi renkler soğuk, ısı ve ışık etkisi veren kırmızı, sarı ve turuncu ise sıcak renklerdir.
Nötr Renkler
 Herhangi bir cisim güneş ışığından aldığı renkleri yansıtmayıp yutuyorsa o cismi siyah görürüz. Siyah ve beyaz rengi karıştırdığımızda gri renk ortaya çıkar. Siyah, beyaz ve gri; renk sayılmaz. Bu üç renge nötr renkler denir. Ayrıca herhangi bir rengi açmak ya da koyulaştırmak için siyah ve beyaz renk kullanılır.
Pigment, tüm nesnelerin renklerini oluşturan moleküllerdir. Pigment moleküllerinin harekete geçmesi için belirli bir enerji gereklidir. Renklerin oluşmasındaki diğer tüm aşamalarda olduğu gibi, pigmentlerle ışık arasında da ilişki vardır. 
Saturation (Doyum) :Komşu olmayan ve çemberde her rengin karşısında yer alan renge, karşıt renk denilmektedir. Birbirine gereksinim duyurtma özelliklerinden dolayı, karşıt renkler, aynı zamanda tamamlayıcı renkler olarak tanımlanır.İki karşıt renk pigment olarak karıştırılırsa, krom grisine dönüşmeye başlar. Tamamlayıcı karışım yapılarak grileşme derecelerine ise saturation (doyum) denir.

Hue : Renk çemberinde yer alan renklerden her birini diğerinden ayırtan ve rengin karakterini tanımlayan özelliğine hue denir. Hue, renklerin dalga boylarıyla ortaya çıkan özelliğini yansıtır.

Value (Değer):Value, bir renkteki açıklık-koyuluk derecesidir ve pigment karışımlarda siyah ve beyazın katılmasıyla ayarlanabilir.

hue value chroma ile ilgili görsel sonucu


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Marcus Vitruvius Pollio kimdir? Leon Battista Alberti kimdir?

Mimarlığın Öyküsü(Orantı ve Ölçek)

"Bauhaus Building" ve "Fagus Werk"